Flitiga byggbin...

verkar det finnas gott om i samhället hos mina föräldrar.
Det är bara en vecka sen jag satte på en skattlåda ifall de kanske skulle känna för att bygga lite...
Och det har de gjort! De sex mittersta ramarna har de börjat bygga ut. Flera av dom är halvklara redan.
Vilken fart det är på dom! 
Med lite tur kanske det till och med går att få en burk honung eller två från dom när jag slutskattar :)

Nu ska jag ut på blocket och leta slunga, för snart har bina jobbat ihop till det ;)

Ökad framkomlighet...

på infarten framför kupan blev det idag.
Jag tog fram vår grästrimmer och drog igång den. Det gick himla smidigt, den startade nog redan på 53:e rycket. Men sen gick den som tusan. 
De stackars bina hos fru Blå har ju haft en hinderbana av höga grässtrån framför infarten och jag tyckte det var dags att rensa upp lite.
Det är lite gråmulet idag och duggregnet hänger i luften, så det var inte någon rusningstrafik direkt, men det var ändå ganska många som flög.
Så jag var lite fundersam på hur de skulle reagera när jag kom med den vinande, grässprutande och bensinstinkande monstermaskinen.... Men det var som om den inte existerade. De brydde sej inte alls, mina snälla små gullebin :)

När solen och värmen...

kom tillbaka efter en vecka med halvdåligt väder så blev bina jätteglada. Det är full fart på dom och de kommer hem fullastade med stora grågula pollenklumpar på benen. 
Samhället ute hos mina föräldrar har oxå kommit igång ordentligt, och har byggt ut alla sina ramar. Så i torsdags satte jag dit en skattlåda ifall de skulle ha lust att bygga lite. Det lär ju inte bli en låda full med honung direkt... men känner de för det så kanske de bygger lite på mellanväggarna och så har vi tjuvstartat lite på vårbygget ;)

Idag när det var varmt och skönt så passade jag på att kika lite i kuporna här hemma. 
Fru blå har nog nästan fyllt två tredjedelar av den stora lådan med honung och ett par duttar i lilla skattlådan oxå.
Det andra samhället hade fyllt sin lilla skattlåda till hälften ungefär. Så jag snodde två ramar som var nästan helt täckta och bytte dom mot två tomma från fru Blå. Så har de lite mer utrymme att fylla honung i.

Så här fina var flera ramar hos fru Blå.
Det råkar ju alltid bli något litet hål i täckvaxet på kakorna när jag är där och grejar. Men direkt är det några bin som samlas vid skadan. Är de där för att reparera? Eller passar de på att frossa i honung?
Det lite mörkare området är före detta yngelrummet som de nu fyller med honung.

Jag tröttnade...

på gurkörten som tog över hela rabatten. Så igår slet jag upp den med rötterna och slängde den på komposten. Det blev en hel skottkärra full.
Nu ser rabatten helt tom ut och bina flög omkring där en stund och letade efter de försvunna blommorna. Fast några bin följde med blomlasset till komposten.
Kommer jag så gurkört nästa år?   - Nja... absolut inte i rabatten iallaf! Men det är ju roligt att ha växter som bina gillar och man får tillfälle att se dom jobba.

En ny lägenhet...

fick bina hos mina föräldrar idag.
Jag skulle ändå dit och titta till dom lite så jag passade på att byta ut deras frigolitbostad mot min nytillverkade i trä.
De är helt säkert världens snällaste bin! Inte ett enda bi flög upp och surrade trots att jag ju var och lyfte i alla ramarna. Jag hade kunnat stå där i bikini om jag hade velat och inte fått ett enda bi på mej. 
Duktiga är de med. Alla ramar var så gott som utbygda redan, så de har jobbat hårt.
Och de hade ändå hunnit samla på sej honung oxå. Så nu tog jag bort sockerbehållaren som de hade hos sej, för jag tror inte de hade ätit ett enda sockerkorn.
Här är en av deras nyutbygda ramar som de samlat en del honung på och även börjat täcka. 
Klicka på bilden så syns även den vita härskarinnan :)
Såhär ser deras nya lägenhet ut nu. De har det riktigt gott här bredvid ett litet plommonträd.
Jag var även i mitt ena samhälle här hemma och kollade resultatet efter att jag hade rispat den täckta honungen i yngellådan. Meningen var ju att de skulle flytta upp honungen till skattlådan och städa ur de sönderrispade cellerna. Men mina bin hade inte läst den kursen verkar det som. Kanske hade de flyttat upp den honung som rann ur för stunden, men sen hade de snyggat till och börjat täcka den igen.
Så det verkar som att jag bara skapade mer jobb i onödan för dom... Men det var ju värt ett försök.

RSS 2.0