Tvångsförflyttning...

blev det idag! Fru Blå verkade fortfarande inte ha några planer på att självmant utnyttja undervåningen, så i samråd med min coach flyttade jag ner den ram hon gick på och två till som var mycket täckt yngel på. Sen bäddade jag om dessa ramar med fina utbygda ramar som jag hoppas hon uppskattar.
Nu hade de nästan tre fulla ramar med honung där uppe. Men de fick ju några tomma från undervångingen att jobba vidare med nu.
Det är riktigt blåsigt idag, och de stackarna får kämpa på ordentligt för att flyga hem sin last efter besök hos blommorna. 
Hela gräsmattan är full med lysande gula mumsiga maskrosor, och det verkar bina uppskatta.
Efter ca femtioåtta försök så lyckades jag få till ett par bilder som blev rätt ok.

mums...
mellan två jobb...
Här kommer även en bild på mitt bi-skåp. Det är ett gammalt köks-högskåp som vi fick av Emmas pappa. Med lite ny inredning så blev det helt perfekt för diverse bi-prylar :)

Idag fick jag sällskap...

när jag hälsade på mina bin. Ett helt gäng med nyfikna kom och tittade :)
Men intresset avtog ganska snart, så när det var fotodags så fanns bara ett par stycken kvar.
Bina verkade ha det bra iallaf. Och jisses vad de jobbar! De nya ramarna på nedervåningen är jättefint utbyggda, alla utom två. Jag var så fräck så jag blandade in dom två mitt bland de andra färdiga, så nu blir de väl helt förvirrade när de upptäcker att de "glömt" bygga ut en ram mitt i allt. Hehe...
De har till och med börjat lägga in lite honung i övre kanten på de nya ramarna. Det sitter här helt tjockt med bin över den nyinsamlade skatten.
Fast jag tycker det hade varit bättre om frun i huset kunde flytta ner istället så de fick fylla alla de övre ramarna med honung. Kanske blir det tvångsförflyttning så småningom.
Men trots att det är massa yngel, larver och ägg på övervångingen, så har de ändå lyckats göra två nästan fulla honungsramar där oxå.

Nu ska vi frossa i....

härliga bilder från när pappa var på studiebesök med kameran i högsta hugg.
Alla foton som kommer här är tagna av Janne Pettersson:
Klicka på bilden så blir den större!
Hej, hej små bin!
Duktiga byggjobbare.
En drönare som lullar omkring.
Bzzz, bzzz...
Den blå härskarinnan!
Honung och yngel.
Slavdrivaren.

Mycket sol och lite regn...

har det varit senaste tiden. Körsbär har blommat och plommon likaså. Nu väntar både jag och alla mina små arbetare på att det stora gamla äppelträdet i kohagen ska blomma.
Pappsen var på studiebesök här i tisdags och hade med sej stora kameran. Dock blev han visst inte nöjd med alla bilder så det blir nog ett besök till framöver hoppas jag. Har blivit lovad att få sno några fina bilder att lägga upp här :)
Bina har iallaf fått en undervåning på sitt hus och de håller på för fullt att bygga ut alla mellanväggar. Det vill verkligen till att de jobbar på, för det börjar bli ont om plats där uppe för frun i huset.
Undertiden ligger jag här i hängmattan och väntar......

RSS 2.0