Soligt och skönt...

var det ute idag. Men det var bara ett par plusgrader. Jag passade på att sätta mej ute i solen och renovera lite ramar. Det var ett gäng som behövde trådas om och så.
På måndag ska jag släpa med sambon till Munka-Ljungby på en shoppingtur i bi-affären.
Så det blir nog en rapport om inköpen sen :)

Äntligen är det...

lite varmare! Ca tio grader är det just nu, och det verkar bina gilla :)
Nu är det rätt mycket aktivitet vid flustret.
Skönt för dom att få komma ut och sträcka på vingarna lite ;)

Nu får det väl...

snart räcka med den här vintern! Natten till igår kom det 10-15 cm ny snö!!! Vi hade ju precis blivit av med nästan all snö och det kändes verkligen som att våren var på väg.
Men den nya snön försvinner nog snart, det ska bli lite plusgrader iallaf.
I onsdags var jag och hälsade på mina små bin. Klungan hade spridit ut sej lite mer och jag kunde känna att det var lite ljummet ovanpå. Så det ska ju vara ett säkert tecken på att drottningen finns kvar och har börjat lägga ägg.
I torsdags var det andra tillfället av nybörjarkursen i biodling. Vi kollade in i två av gislaveds biodlingsförenings kupor. De har trågkupor, och det funkar ju på ett lite annat sätt än min uppstaplingskupa. Trågkuporna är ju kanske snyggare, men jag tror nog ändå att uppstaplingskupor är mer lättjobbade.
Kursledaren hade även skaffat hem boken vi skulle köpa. "Bin till nytta och nöje" Jag har inte hunnit läsa den än, men har bläddrat lite snabbt i den. Den verkar vara bra, och det är supervackra bilder i den.

Varför inte...

göra en blogg om min biodling som dokumentation? Det är ju lite roligare att dela med mej av det som händer istället för att bara sitta själv med mitt anteckningsblock och mina bin.
Så här kommer jag försöka uppdatera vad som händer och sker kring mina bin.
*
*
*
Jag heter Carina och bor på landet i de småländska skogarna. Livet delar jag med min sambo Emma och våra tre hundar. Det är labradoren Mela, schäfern Fonzo och hovawarten Nessla.
Mitt första (och hittills enda) bisamhälle fick jag från en snäll kollega förra sommaren (-10). Med hans och hans snälla frugas hjälp har bina blivit ompysslade och till och med tillverkat en burk honung. :)
****Bilder kommer******

Mitten av mars...

och det har snöat hela förmiddagen! Det ska ju börja bli vår nu!!!
Stackars bina får sitta i sin lilla låda och titta ut på snön ett tag till. De längtar nog lika mycket som jag efter att vårblommorna ska titta fram och att solen ska värma...
För en stund sedan var räven på besök här. Den var precis bakom bikupan när hundarna upptäckte den, och den flydde rätt snabbt när den blev utskälld.
Men rävar plundrar väl inte bikupor???

5 grader...

varmt i skuggan, men solen värmer skönt!
Ett litet gäng hade tydligen bestämt sej för att spana in omgivningen idag. Men det blåste rätt mycket, så jag tror att de insåg att det inte var så skönt ute ändå, för bara nån timme senare syntes de inte till längre.
Men jag hann iallaf gå dit och prata lite med dom :)

Första kurstillfället...

på nybörjarkursen var igår. Vi var faktiskt ett rejält gäng. Och flest tjejer oxå, trots att det "bara är gamla gubbar" som håller på med bin ;)
Det var en pratglad en som höll i det, och han gick igenom lite allmänt om det mesta. Det var nog egentligen mest sånt som jag redan har läst om i lånetidningar och böcker, men jag tycker det blev en bra introduktion på kursen.
Ser fram emot kommande kurstillfällen!
Det är himla spännande med allt som bina håller på med, och alla användningsområden som finns för vax och honung.
Just nu håller vi på med ett experiment här hemma... Vi har satt ett "honungsbandage" på Fonzos svårläkta slicksår på tassen. Så nu väntar vi med spänning på resultat...

Jag blev lite nervös...

att mina små bin hade gått och dött. Men de lever! :D
Här är till och med bildbevis:
De sitter fint samlat i en klunga. Om den är stor eller liten har jag ingen aning om, men nu har jag ju iallaf nåt att jämföra med i framtiden.
Vintern har varit alldeles för lång och kall... men till helgen ska det tydligen bli lite plusgrader, så kanske, kanske kan de få lite vårkänslor och flyga ut lite?
Det var faktiskt ett par stycken som var ute en sväng för ett par veckor sedan, fast de kanske dog av chock innan de hittade in igen ;)

RSS 2.0