Törstiga...

kan man tro att de är så som de sörplar i sej vatten. Men det känns som ett riktigt bra tecken att de hämtar vatten och har massa pollen med sej till kupan. För av vatten och pollen gör de tydligen en god deg att mata sina bebisar med :)
De är ganska smarta, för istället för att flyga till vår lilla beck som ligger 15 meter från kupan, så har de hittat ett litet dike som bara ligger ett par meter ifrån kupan. De sparar alltså typ 13 meters flygning dit och lika mycket hem. Det blir ju rätt mycket i slutändan. Varför slösa energi i onödan!  ;)
Jag försökte fota ett bi medan den suger upp vatten ur mossan i dikeskanten. Mitt i bilden sitter en liten suddig figur...
*** klicka på bilden så blir den större ***
Humlorna är oxå på jakt efter mat.

Idag har ramarna...

fått vaxmellanväggar.

Det var inte så svårt som jag trodde. Hade fått låna en jättebra el-grunka som värmde till trådarna så att vaxet smälte ner. Jag misslyckades faktiskt bara med en enda.
Så nu luktar det härligt gott av bivax i garaget :)
Jag har totalt 30 stora ramar klara och 40 halva ramar. Det borde räcka denna gången.
Sen har jag börjat måla skattlådorna oxå. Alla ska bli lika fint blåa som vårt hus.
Här ser man förvandlingen...
Bina har varit ute och flugit som tokar idag, trots att det har blåst massa. Och det lönade sej för dom! De kom hem med massa stora klumpar av ljusgult pollen.
Hoppas det blåser lite mindre imorgon så ska jag försöka undersöka matläget i kupan.

Regn, regn...

och mera regn...  Det har inte varit något toppenväder för bina de senaste dagarna. Men temperaturen har varit mellan 0 och 7 plus, så våren fortsätter väl att göra sej redo iallaf. Som det verkar nu så ska det bli riktigt fint och varmt i helgen och då hoppas jag få se många glada bin i luften :)
Nu ska jag snart hem till pappsen och ge han arbete. Har fått låna en annan sorts botten till bikupan som han ska få kopiera och tillverka ett par stycken.

Det blev massa roliga...

saker shoppade i måndags när vi var i skåne. Vi var ju på "Joel Svenssons vaxbutik" i Munka-Ljungby. Och vilken fin butik!!! De hade verkligen allt, och i fin ordning, och trevligt bemötande. Vi var nog där nästan en timme, men jag hade lätt kunnat strosa runt där lika länge till tror jag ;)   Ett besök där rekommenderas verkligen till alla med sticksiga husdjur :)
Jag försökte iallaf hålla mej till min shopping-lista, och fick nog med mej det jag skulle ha. Det blev ett litet startkit med jacka, borste, puff mm, bitömmarbotten, glasburkar och massa mer saker.
I veckan har det varit lite halvdåligt väder. Lite för kallt och lite för regnigt. Men nån enstaka kort stund har nog några modiga bin vågat sej ut.
Verkar som att det ska bli lite varmare i helgen, så då blir det nog fart på dom. Nu är det full fart på pollenproduktionen i hasselbuskarna här, och viden är nog på tur när som helst oxå.
Under helgen nu ska jag försöka bli klar med renovering av ramarna. Jag har fått låna massa bra grejer av min guru, så det är riktigt roligt att pyssla med dom. Idag har jag iallaf fixat ca 25 st. Men det är ett gäng kvar.

RSS 2.0