NU FLYTTAR MIN SIDA

I fortsättningen kommer jag blogga på denna sida:

www.vekenbibi.blogspot.se
Välkomna :)

En regnig förmiddag...

som denna är det perfekt att pyssla med ramar ute i garaget!
15 st Norska har tillverkats idag. Och lite annat oxå.
Jag har tagit lite bilder på ramtillverkningen mm och planerar att lägga upp det på bloggen så småningom. Men det blir inte här... För ganska snart byter min blogg adress.
Den får flytta till ett ställe där det är lättare att bygga upp sidan som jag vill ha den.
Men det märker ni sen :)
Idag har jag oxå haft tid att fundera och planera för binas sommar...
Det ska bli 2 eller kanske 3 avläggare har jag tänkt. Men de ska jag inte behålla. Antingen gör jag mej av med dom senare i sommar eller så vintrar jag in dom och säljer dom nästa vår. Det får vi se vilket det blir.
Men det innebär att jag måste snickra lite till :) Ett par enkla bottnar, ett par lådor och en hel del ramar.
Jag har oxå suttit och bläddrat i en bitillbehörs-katalog... och hittat en del grejer jag ska investera i i år. Det får bli en tur ner till den roliga affären i Munka-Ljungby snart :)
Ok... jag är en bi-nörd !   ;)

Större lya...

Nu har mina samhällen fått en låda med ramar till. 
Jag lyfte bort lådan de bor i och gjorde rent botten. Sen satte jag först dit den nya lyan med tomma ramar och ovanpå den satte jag deras gamla låda som de bor i nu.
Massa fina vitsippor är det runt kuporna.

Dom är så himla snälla. Trots att jag var tvungen att vara riktigt elak mot dom en stund...
Det var ju så att jag inte hade någon "utfyllnadsskiva" bakom sista ramen när jag vintrade in dom, så de bygde ju rätt mycket celler mot väggen i det stora utrymmet som blev där. Och de cellerna bildade ju nästan en hel "ram" utan själva ramen om man säger så...
Så kan jag ju inte ha det, så nu hade jag fixat en skiva att hänga i mellanrummet så de inte ska bygga där. Glömde ta bilder på dom när jag tillverkade dom, men jag ska göra fler, och ska försöka komma ihåg att ta bilder då.
Och nu var jag ju tvungen att lossa vaxet från väggen och lyfta bort det.
Bina som var där tyckte att jag var rätt oförskämd som rotade runt i deras fina bygge. Lite flygiga var de, men inte arga. När jag hade rotat klart och lagt allt tillrätta så hade de oxå lugnat sej.
I det första samhället jag var i så hittade jag drottninen på den bakersta ramen när jag lyfte den. Hon var stor och fin! Hon gick där och strosade omkring och såg rätt nöjd ut tycker jag :)
Alla tre samhällena hade täckt yngel och ägg på bakersta ramen. Och ute hos mina föräldrar var det till och med ägg i fribygget mot väggen som jag skrapade bort.
I det samhället såg jag förresten även en drönare som flög in.
Jag kollade inte mer än den bakersta ramen i samhällena. Jag tyckte att jag störde dem tillräckligt ändå denna gången. Till nästa helg ska jag ta en mer noggrann koll om vädret tillåter. Kanske byter jag även plats på övre och undre lådan då. Får se vad damerna hittar på till dess ;)

Rampyssel...

Idag har det pysslats i garaget.
Mina nya ramar har trådats.
Sedan lägger jag en vaxplatta över trådarna.
Den smälter jag fast med en elgrunka som värmer ståltråden.
Nu har jag 30 norska ramar redo för bina. De kommer få ett par var som är slungade från i somras, så det är lite gotte kvar i dem.
De ramarna hade förresten läckt lite honung som hade droppat ner på tomma ramar jag hade under. Honungen drar ju till sej fukt och då hade den blivit lite rinnig. Så till hösten ska jag försöka komma ihåg att lägga lite mer papper emellan lådorna så honungen inte rinner igenom.

RSS 2.0